Suntem, cu totii, produsi ai interactiunii sociale, mici pioni uniti prin liantul comunicarii. Avem nevoie sa ne impartasim fricile, emotiile, sentimentele tot atat de mult cat avem nevoie sa le cunoastem si pe ale celorlalti, pentru a ne defini in raport cu ei si cu lumea.

Afla cum poti inclina balanta in favoarea ta, astfel incat orice relatie interpersonala de-a ta sa poarte amprenta apasatoare a disconfortului total:

Vorbeste despre lucruri intime din viata ta cu persoane pe care tocmai le-ai cunoscut, sau le stii doar din vedere. Si nu trebuie sa te opresti aici, chiar daca expresia interlocutorului arata ca acesta n-ar putea suporta o doza suplimentara de jena. Sa stii ca poate, si poti si tu sa i-o oferi: introdu in discutie, zgomotos, detalii intime despre inca o persoana care se afla in aceeasi incapere cu voi. Vorbeste tare, n-are sens sa nu impartaseasca si cei din jur acest disconfort suculent. Interlocutorul, deja livid, nu va mai sti cum sa plece de langa tine, se va uita panicat in jur, va incerca patetic sa iti tempereze elanul cu putinele cuvinte pe care le va mai putea articula.

Nu te speria! Citeste atent lista de "disconfort instant", si aplica regula 3.: prinde persoana de mana, de dupa umar, agata-te de el, astfel incat jena, rusinea si disperarea celuilalt vor atinge cote nebanuite. Ai reusit astfel sa-l faci sa se simta jenat nu doar din cauza conversatiei si a posibilitatii ca ceilalti sa auda, ci si din cauza apropierii dintre voi care indica familiaritate, a atingerii fizice dubioase si a imposibilitatii de a parasi scena deranjanta. Bravo, maestre!

In plus, aceasta metoda are si avantajul de a-ti oferi certitudinea ca niciodata persoana astfel marcata nu se va simti confortabil in preajma ta. Amintirea acelor clipe va reveni obsesiv la fiecare intalnire, pe care fii sigur ca va incerca sa o evite prin orice mijloace. De acum, nu mai trebuie sa-ti faci griji despre cum sa spulberi confortul acestei persoane: e suficient sa o vezi pe strada, intr-un magazin, si sa mergi sa o saluti. Restul e istorie. Una dureroasa, care va reveni inundand cu rusine, disconfort si jena momentul interactiunii voastre.

O versiune putin mai blanda si mai putin spectaculoasa, dar mereu inconfortabila, a impartasirii vietii personale poate lua forma cererii de sfaturi. Suna banal, fara potential? Te inseli. Incearca sa cauti in viata ta o problema, oricare, preferabil una de dificultate medie (cele grave risca sa fie luate in serios de cateva ori, nu merita sa pierzi ocazii de a crea disconfort, iar cele prea superficiale vor cadea in derizoriu) si ... la treaba! Tot ce ai de facut este ca de fiecare data cand te intalnesi cu prietenii sa aduci vorba despre acea problema. Cu un ton usor afectat, putin ingrijorat, intreaba obsesiv pe toata lumea ce-i de facut.

Faptul ca ceilalti vor fi auzit deja aceeasi conversatie de nenumarate ori nu va fi decat in avantajul tau, gradul de disconfort crescand exponential cu fiecare auditie (vei avea ocazia sa afli mai multe despre a fi repetitiv in curand). Atentie: solutiile de orice fel propuse de oricine n-au nici o relevanta, fie le ignori, fie le dezbati, data viitoare cand te intalnesti cu prietenii intrebi obligatoriu acelasi lucru. Asa-i ce simplu si eficient e?

Desigur, ca o fiinta superioara inzestrata cu intelect si sensibilitate ce esti, cu siguranta vei putea gasi nenumarate feluri noi si ingenioase de a strecura o conversatie despre lucruri intime in aproape orice conversatie banala. Nu e sigur ca vei reusi din prima, dar, cu putin exercitiu, orice urma de tact sau pudoare va disparea lasand loc disconfortului total. Ai incredere!

0 comments: